Krasslig - Man ska hjälpa, inte stjälpa!

Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

HÃ¥r

HårHår är trådformiga proteinutväxter från hårsäckar i huden hos däggdjur. Håret har en del olika funktioner hos alla olika arter; delvis att skydda mot höga eller låga temperaturer i omgivningen, minska friktionen (exempelvis i armhålorna), skydda mot UV-ljus etc.

Typer av hår
- Lanugohår, det fina håret som täcker nästan hela kroppen hos foster.
- Vellushår, kort och tunnt hår som växer på hela kroppen och som ser ut som "persikoludd".
- Terminalhår, fullt utvecklat hår som är mycket längre och som är tjockare och strävare än vallushår.

Hår och åldrande
Äldre personer brukar vanligtvis ha en tendens att så småningom utveckla grå hår, eftersom pigmentet i håret går förlorat och håret blir mer färglöst. Grått hår brukar räknas som ett kännetecken på den normala åldringsprocessen. Åldern för när man börjar få grå hår varierar men nästan alla över 75 år har fått grått hår. Vanligtvis får män grå hår före kvinnor. Även håravfall vid åldrande är vanligt förekommande.

Håravfall vid sjukdomstillstånd
Det finns en del sjukdomstillstånd som påverkar håret (t ex Alopecia areata). Kemoterapi vid cancerbehandling leder även ofta till håravfall då cellerna i hårbotten delar sig ofta liksom cancercellerna som behandlingen riktar in sig på. Lanugohår på underarmarna kan vara ett tecken på anorexia nervosa. Gifter kan även lagras i hårstrån i åratal och i rättsmedicinska undersökningar kan man bland annat se om en person utsatts för arsenik.

Länktips:
http://huden.nu/hudbesvar/har/
http://www.improveme.se/magazine/0.3
http://www.neuro.ki.se/neuro/kk2/hud12.html
http://www.hairrestorationclinic.se/index-2.html

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5r
Bildkälla: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c1/Menschenhaar_200_fach.jpg/200px-Menschenhaar_200_fach.jpg

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar