Krasslig - Man ska hjälpa, inte stjälpa!

Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.



Bli medlem / Logga in

Hud

HudHud är den vävnad som täcker vår kroppsyta. Huden utgör ett mekaniskt skydd mot omvärlden och bidrar till vätskebalans och värmereglering. Kemiska ämnen i hudens utsöndringsprodukter skyddar också mot så kallade patogener (läs mer om infektioner i faktadatabasen). Huden inrymmer också känselsinnet och speciella vävnader som hår, naglar och hudkörtlar.

Huden är kroppens största organ och dess viktigaste funktioner är att:
- Skydda mot infektioner.
- Skydda mot förlust av kroppsvätskor.
- Reglera kroppstemperaturen.
- Att känna beröring, värme och kyla från omgivningen.

Människans hud är treskiktad, som hos andra däggdjur. Huden väger normalt fyra till fem kilogram hos en människa. Räknar man även med underhudens fettlaget kan vikten uppgå till en femtedel av den totala kroppsvikten, vilket gör huden till kroppens klart tyngsta organ. Den totala hudarean hos en vuxen människa ligger mellan 1,5 och 2 kvadratmeter.

Överhuden
Hudens yttersta lager kallas för överhuden och är mellan 0,05-15 mm tjockt. Vid ögonlocken är överhuden t ex tunn, medan den på fotsulorna och andra delar av kroppen som utsätts för påfrestningar är mycket grövre och tjockare. Det översta lagret av överhuden, hornlagret, består av döda celler som består av hårda hornämnet keratin. Hornlagret skyddar kroppen mot stötar och gör huden nästintill helt vattentät, samtidigt som den hindrar bland annat bakterier och kemikalier från att komma in i kroppen. Hornlagrets hudceller nöts ständigt bort och ersätts av nya celler som bildas i tillväxtlagret. Längst ner i överhuden återfinns pigmentceller som har i uppgift att skydda arvsanlagen i cellkärnorna mot solens UV-strålning.

Läderhuden
Under överhuden finns läderhuden belägen. Detta lager av hud är omkring 1-4 mm tjockt. Läderhuden är uppbyggt av fibrer och innehar rikligt om blodkärl, nerver och känselkroppar. I läderhuden finns dessutom svettkörtlar och talgkörtlar. I talgkörtlarna bildas det talg som gör huden mjuk. I svettkörtlarna produceras det svett som senare mynnar ut i små öppningar, så kallade porer.

Svett består av vatten och salter och är i princip luktfri; endast när den kommer i kontakt med bakterier kan det börja lukta. Duschar man i tvål alldeles för mycket kan hudens naturliga fettyta försvinna vilket gör huden torr.

Underhuden
I underhuden lagras fett som är till för att isolera kroppen från stötar och kyla. Överviktiga personer brukar ha mer underhud än magra. Delvis proteinerna kollagen och elastin bygger upp underhuden.

Länktips:
http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=18396
http://www.huden.nu
http://www.mic.ki.se/Diseases/SWEC17.html
http://www.brollopstorget.se/Skonhet/huden.php
http://www.netdoktor.passagen.se/?_PageId=998&AreaId=9

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Hud
Bildkälla: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Scabies-burrow.jpg

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar