Krasslig - Man ska hjälpa, inte stjälpa!

Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Infektion

InfektionInfektion är ett skadligt tillstånd som uppkommer när en patogen (exempelvis bakterie eller virus) invaderar en annan organism. Tillståndet behöver inte nödvändigtvis leda till sjukdom, men i dagligt tal används ordet infektion synonymt med infektionssjukdom.

Allmänt
En infektion innebär att kroppen har angripits av bakterier, virus eller svamp. Kroppens försvarsreaktion leder oftast till en inflammation. Området som är inflammerat kan därefter bli svullet, rött, varmt och ömt.

De flesta infektioner (exempelvis förkylningar och influensa) går över av sig själva inom ett par veckor och man behöver inte söka vård. Men det finns även kroniska infektioner, som t ex herpes och HIV.

En inflammation beror oftast på en infektion, men det kan även finnas andra orsaker. Skador mot kroppen, allergi eller på grund av annan sjukdom.

Behandling
Bakterieinfektioner kan behandlas med antibiotika. Mot virus hjälper inte antibiotika, däremot finns det vaccin mot en hel del virus, samt medicin som gör det svårare för viruset att fortsätta föröka sig. Svampinfektioner behandlas med svampdödande läkemedel.

Om en inflammation blir alldeles för kraftig finns det alltid flera typer av läkemedel som kan användas för att lyckas dämpa kroppens reaktion.

Symptom
Man skall söka vård och hjälp om följande symptom finns och är återkommande:
- Feber som stiger snabbt.
- Svårt att andas, såsom väsande ljud och pipande andning.
- Svår huvudvärk tillsammans med feber och stelhet i nacken.
- Kraftiga magsmärtor.
- Svårt att få i sig vätska.
- En känsla av att man är omtöcknad, slö eller förvirrad.

Länktips:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Infektion
http://www.vardguiden.se/templates/Article.aspx?Articleid=3298
http://www.apoteket.se/rd/d/4183
http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv22.htm

Källa: http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=25500

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar