Krasslig - Man ska hjälpa, inte stjälpa!

Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.



Bli medlem / Logga in

Mun

Mun är den öppning genom vilken ett djur eller en människa tar in föda. Munnen sitter vanligen i huvudet; det finns dock plattmaskar vars mun sitter mitt på kroppen. De flesta djur har en matspjälkningskanal med munnen i ena änden och analöppningen i den andra. Vissa primitiva djur har dock ingen anus utan använder munnen även för att göra sig av med avfallsprodukter.

Blåsor och sår i munnen
I munhålan kan man få både blåsor och sår av virus-, svamp- eller bakterieinfektioner. De är för det mesta helt ofarliga och brukar läka av sig själva efter någon vecka. En del infektioner är dock återkommande. Sök hjälp om du har otroligt svåra smärtor, inte kan äta eller dricka och om du känner någon sorts allmän sjukdomskänsla.

Blåsor och sår i munnen kan du få av flera orsaker:

- Antingen kan du ha fått en virus-, bakterie- eller svampinfektion i munnen. Bakterier och svamp finns vanligtvis i munhålan och kan skapa infektioner. Den absolut vanligaste virusinfektionen är herpes, medan den vanligaste svampinfektionen är candida. Bakterieinfektioner kan även skapa tandlossning och är ovanliga.

- Du kan ha fått sår på grund av så kallade nötningsskador från en vass tand, fyllning eller dåligt sittande tandprotes. Går du med ett sådant här sår länge så finns det en risk för att få en bakterieinfektion.

- Du kan ha fått afte-munsår. Det är en inflammation som uppkommer när ens immunförsvar av misstag attackerar vävnaden som finns i slemhinnan. Ungefär 15 procent av svenskarna har återkommande besvär med afte.
   
- Du eller ditt barn kan ha vattkoppor, körtelfeber eller barnsjukdomen höstblåsor.

Symptom
Vid virusinfektioner är det vanligt att man kan känna sig allmänt sjuk. Man får feber och många sår i munnen som gör ont. Tandköttet blir även svullet och blöder lätt. Infektionen går vanligtvis över av sig själv, men viruset blir kvar i kroppen i vilande form och kan vid senare tillfälle aktiveras igen och ge munsår.

Svampinfektioner gör att du får en svidande rödaktig beläggning i munhålan och på tungan. Om du har nedsatt immunförsvar antingen på grund av sjukdom eller ålder så blir beläggningen vit. Den blir också vit hos nyfödda och kallas då för torsk.

Vid afte får du väl avgränsade, gulvita och runda sår på insidan av kinden eller på tungans kanter. Dessa brukar göra ont när du både dricker och äter. De försviner av sig sig själva efter sju till tio dagar.

Behandling
Det finns ingen medicin som tar bort blåsorna och såren. Herpesvirus kan i ett tidigt stadium behandlas med antivirusmedel som dämpar själva reaktionen. Du kan också köpa receptfria läkemedel som du strycker på såren för att dämpa smärtan.

Om du har jätteont kan du låta bli att borsta tänderna och istället skölja med bakteriedödande munvatten. Finns även det receptfritt på apoteket.

Mot afte-sår finns en receptfri salva. Den stryks på som ett skyddande plåster. Du kan även köpa bakteriedödande sköljmedel som innehåller ämnet klorhexidin.

Förebyggande åtgärder

För att förebygga blåsor och sår skall du vara noga med din munhygien. Använd en mjuk tandborste och se till att inte borsta direkt på tandköttet. Lär dig helt enkelt rätt borstteknik.

Har du återkommande aftesår skall du borsta tänderna med en tandkräm som innehåller enzymer. Detta stärker munnens naturliga försvar.

Länktips:
http://huden.nu/hudbesvar/munsar/
http://www.netdoktor.se/forkylning-infektion/?_PageId=653
http://sv.wikipedia.org/wiki/Muns%C3%A5r
http://www.helhetsdoktorn.nu/afte.htm
http://www.klokast.se/siem/Afte.html

Källa: http://www.vardguiden.se/templates/Article.aspx?Articleid=3195
Bildkälla: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6f/Gray1013.png/250px-Gray1013.png

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar