Krasslig - Man ska hjälpa, inte stjälpa!

Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.



Bli medlem / Logga in

Ögon

Ögat är ett anatomiskt organ som är till för att förnimma ljus. Olika typer av ljuskänsliga organ finns nästan i hela djurriket. De enklaste varianterna särskiljer bara ifall omgivningen är mörk eller ljus.

Även mer komplexa ögon används för att ge ett särskilt synsinne. Många komplexa organismer, som t ex däggdjur, fåglar, reptiler och fiskar har två ögon som är placerade på samma plan och som tolkas som en enda (tredimensionell bild). Precis som hos människan.

Andra djurarter som t ex kaniner och kameleonter har ögonen på helt olika plan och får därför två separata bilder.

Ögats anatomi
Ögat består av en ögonbulb som är omgiven av en främre hornhinna och en bakre senhinna. I den främre delen av ögat kan vi finna den vätskefyllda främre kammaren, regnbågshinnan som reglerar ljusinsläppet och linsen som möjliggör vår fokusering. På den bakre delen av ögonbulbens insida finns även näthinnan, som delvis består av ett tunt lager av celler som utgörs av satavar eller tappar (tar emot ljus och färg). Dessa specifika celler transformerar det infallande ljuset till en nervimpuls som från ögat via synnerven kan nå syncentrum i bakhuvudet där den görs om till en bild.

Sjukdomar i ögat
Sjukdomarna i ögat varierar väldigt mycket beroende på orsaken till problemen. De flesta av oss har varit med om någon sorts form av ögoninfektion och många besväras av allergiska problem eller torra ögon. Brytningsfel, vilekt innebär oförmågan att fokusera skärpan, är ett vanligt förekommande besvär som ofta tilltar med åldern. Som tur är går brytningsfel att korrigera med antingen glasögon, linser eller eventuellt operation.

Andra ögonsjukdomar är glaukom (grön starr), grumlingar av linsen (grå starr) eller katarakt och åldersförändringar i gula fläcken (ålderrelaterade makuladegeneration).

Alla ögonsjukdomar går att gruppera i tre olika grupper: nämligen sjukdomar i ögats hjälporgan, sjukdomar i själva ögat, sjukdomar i ögats förbindelser med centrala nervsystemet och slutligen allmänsjukdomar som återverkar på ögat.

Sjukdomar i ögats hjälporgan:
- Ögonlocken
- Blefarit
- Vagel
- Chalazion
- Felväxande ögonhår
- Xantelasma
- TÃ¥rverket
- Bindhinnan
- Hornhinnesjukdomar

Sjukdomar i själva ögat:
- Regnbågshinneinflamation
- Sjukdomar i linsen
- Grå starr (även kallat katarakt och åldersstarr)
- Glaukom (även kallat grön starr)
- Blodpropp
- Glaskroppsavlossning
- Näthinneavlossning
- Irrit

Sjukdomar i ögats förbindelser med centrala nervsystemet:
- Synnerven
- Skelning

Allmänsjukdomar som återverkar på ögat:
- Bältros
- Diabetes
- Sjögrens syndrom

Länktips:
http://www.ogoninformation.se/flash____10335.aspx
http://www.ogoninformation.se/default____9539.aspx
http://www.ogoninformation.se/default____9576.aspx
http://www.ogoninformation.se/default____9822.aspx
http://www.ogoninformation.se/default____9831.aspx

Källa: http://www.ogoninformation.se/default____10794.aspx
Bildkälla: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/Schematic_diagram_of_the_human_eye_en.svg/250px-Schematic_diagram_of_the_human_eye_en.svg.png

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar