Krasslig - Man ska hjälpa, inte stjälpa!

Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Öron

Örat är ett sinnesorgan som fångar upp och detekterar ljud. Öra används medicinskt och då menas hela organet, det som även innehåller balansorganet, men i vardligt språk brukar man prata om den synliga delen av ytterörat när man säger "öra".

Människor har som alla andra däggdjur endast två öron vilket både underlättar positionsbestämmningen av ljudet och ökar förmågan att hålla balansen.

Människans öron och dess anatomi
Människorasens öron är inte speciellt utvecklade jämfört med många andra arter (t ex fladdermöss), men kan uppfatta ljudvågor i luft inom frekvensområdet 20 Hz till 20 000 Hz. Ett friskt öra kan vid optimalt frekvensintervall uppfattar ljud från 0 dB och uppåt. Ljud över 85 dB anses vara skadliga. Örat delas upp i tre olika partier: ytteröra, mellanöra och inneröra.

Öronsjukdomar
För det första är det vanligt att barn har ont i öronen. Många barn brukar drabbas av öroninflammation, öronkatarr och hörselgångseksem eller simmaröra. Nedan följer kort information om diverse öronsjukdomar:

Öroninflammation: Förkylning och öroninflammation är de vanligaste infektionssjukdomarna hos barn. Så kallad akut öroninflammation är relativt ovanligt hos vuxna personer. Med akut öroninflammation menas en varig inflammation i mellanörat som brukar börja plötsligt, är kortvarig och som kan bekräftas vid en enkel undersökning hos läkaren. Har man dessutom drabbats av en förkylning leder det till att viruset sprids lättare, eftersom slemhinnorna i näsan och öronen får det svårare att försvara sig mot en bakterieinflammation. En öroninflammation börjar vanligtvis med en förkylning. Bakterierna kan föröka sig och då bildas det lätt en varig infektion i mellanörat (otitis media). Infektionen är vanligast under vinterhalvåret. För det mesta är det tillräckligt med vanligt penicillin för att behandla öroninflammation. Om man får täta återfall eller om behandlingen inte ger önskat resultat får man göra en bakterieodling.

Extern otit: En inflammation i ytterörat. Den förekommer i form av eksem eller hörselgångsfurunkel som orsakas av bakterier eller svampar. Extern otit behandlas med örondroppar eller salva.

Otitis interna: En inflammation i innerörat som i regel är komplikationer till mellanöroninflammation.

Menières sjukdom: En åkomma som beror på ökat tryck i innerörat. Den medför även attacker av nedsatt hörsel, öronsusningar och yrsel. Den varar ofta 2-5 timmar.

Hörselnerven: Nerven kan bli säte för de sjukdomar som brukar drabba alla nerver som förtviningar, inflammationer, förgiftningar och tumörer. Skador på hörsel och balansedelen kan ge hörselsymptom i form av dövhet och öronsusningar eller yrsel.

Vestibularisneuronit: En akut virssjukdom som oftast drabbar människor i yngre medelåldern. Sjukdomen yttrar sig som en akut påkommen och därefter forsatt konstant yrsel utan hörselnedsättning. Tillstånder är godartat och brukar läka av sig själv.

Godartad lägesyrsel: Ett tillstånd som leder till rotatorisk yrsel i ett visst kroppsläge. Yrseln varar ett par minuter. Åkomman brukar försvinna av sig själv, ibland till och med efter någon vecka men i vissa fall kan det dröja flera månader.

Tinnitus: Betyder att din hörsel har skadats så att du fått ett ljud ringande i öronen. Det är ett ljud som inte finns, och som ingen annan kan höra. Det kan vara en del av förklaringen till att det dröjt så länge innan tinnitus blev accepterat som en hörselskada; länge blev problemet avfärdat som inbillning. Ofta blir dessutom tinnitus värre när man är stressad, trött eller deprimerad, vilket givit fördomarna ännu mer bränsle.

Länktips:
http://ohjepankki.vsshp.fi/se/3173
http://www.mic.ki.se/Diseases/SWEC09.html
http://www.growingpeople.se/templates/Overview.aspx?id=3075
http://www.doktorsguiden.se/specialitet/oron-nas-halssjukdom
http://www.karolinska.se/sv/Verksamheternas/Kliniker--enheter/Oron--nas--och-halsklinikerna/

Källa: http://www.folkbildning.net/sjukvardstolkning/m4_13.htm
Bildkälla: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/HumanEar_svenska.png/350px-HumanEar_svenska.png

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar