Krasslig - Man ska hjälpa, inte stjälpa!

Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Psoriasis

PsoriasisPsoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har nedärvt anlag för psoriasis på båda föräldrarnas sidor. Föräldrarna bär ofta genen latent, dvs. utan att den har brutit ut på bäraren, och utbrotten hoppar ofta över en generation.

 
Symptom

Sjukdomen är en inflammatorisk sjukdomsprocess där utslagen beror på att immunförsvaret attackerar sig självt då psoriasis är en autoimmun sjukdom. Det är vanligast att sjukdomen bryter ut i 15-30-årsåldern och är en kronisk sjukdom, dvs. en sjukdom man tvingas leva med resten av livet.

Sjukdomen har många olika symptom såsom utslag, fjällande hud och ytliga sår. En del av de drabbade lider även av ledvärk. Psoriasis drabbar ca 3 % av befolkningen.

 

Behandling
Det man som drabbad kan göra för att lindra besvären är att bygga upp immunförsvaret genom ett hälsosamt liv. Att äta fet fisk och grönsaker, låta bli att röka, dricka måttligt med alkohol, äta vitaminer och Omega 3 samt att vistas i solljus är några av de saker som sägs ha en hämmande effekt på symptomen. En ny undersökning visar dessutom på att sugfisk kan lindra en del av besvären (läs mer om metoden i artikeln nedan).

 

Specialbehandlingar

– UV-ljusbehandling i ljusboxar på sjukhus. UVB är en starkare våglängd än i de solarier som finns på simhallar, gym etc.
 
– PUVA-behandling vilken är att man badar i en lösning som gör huden mycket ljuskänslig och därefter behandlas man med vanligt solarie-ljus: UVA.
 
– Salta bad och solning har gynnsam effekt på sjukdomen och kan i tillräckligt lång vistelse läka utslagen. Dock är cirka 5% av patienterna ljuskänsliga och bör inte vistas i solljus.
 
– Krämer med kortison och D-vitamin som man smörjer in sig regelbundet med.
 
– Tabletter, men dessa ges oftast inte ut till yngre patienter eftersom de ofta har stora bieffekter såsom försämrad lever.
 
– Bucky-röntgen, angripna områden behandlas med kortvågiga röntgenstrålar.
 

– Injicering med kortison - gäller invers psoriasis och artrit.

 

Vanlig behandlingstid är 6-8 veckor, men varierar från person till person.
 
Länktips:

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar