Krasslig - Man ska hjälpa, inte stjälpa!

Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Tänder

TänderTänder bildar hos människan och de flesta däggdjur de organ, som är avsedda att bita av födan och i munnen söndertugga den för att på så sätt underlätta dess smältning i tarmkanalen.

Tanden består av en krona som är den övre synliga delen av tanden och en rot som är den nedre delen av tanden och som fäster i tandköttet och käkbenet. De tre olika lagren består ytterst av emaljen som är kroppens hårdaste vävnad, under denna finns tandbenet (dentin) som utgör den största delen av tanden och därunder pulpan som är försedd med blodkärl och nerver via rötterna.

Karies
Karies är en infektionssjukdom som uppkommer av bakterier i munhålan som orsakar lokala angrepp på tandytan, vilket leder till att emaljen urkalkas. Obehandlad karies kan leda till urholkningar, "hål i tänderna", som i längden kan leda till tandvärk och att tanden går förlorad.

Parodontit
Parodontit (tandlossning) är namnet på en samling inflammationssjukdomar som kan leda till tandlossning om den lämnas obehandlad. Parodontit orsakas av bakterier som fäster på och växer på tandytorna, speciellt under tandköttslinjen. Inflammationen leder till att ben och bindväv bryts ner och tandfästet försämras. Sjukdomen kan hindras om man tar bort det som orsakar inflammationen. Detta görs av en tandhygienist, men den dagliga tandborstningen är mycket viktig för att inte bakterierna skall återkomma. Fast de olika formerna av parodontit är bakteriella sjukdomar, finns det en rad faktorer som påverkar sjukdomens svårighetsgrad, däribland rökning, diabetes, och ärftliga faktorer.

Plack
Plack är en tunn och vanligtvis färglös bakteriebeläggning på tänderna. Om den inte avlägsnas kan den orsaka karies eller gingivit. De mikroorganismer som finns i plack är alla naturligt förekommande i munhålan, och är normalt ofarliga. Om man inte regelbundet borstar tänderna så kan mikroorganismerna bygga upp ett tjockt lager.. Mikroorganismerna närmast tandytan ställer om till anaerob andning som medför bildning av syror som skadar tandytan, och sedan tandkaries. Placken som byggs upp kan också bli mineraliserad och bilda tandsten.

Tandsten
Tandsten är en hårdnad hinna på tänderna. Tandsten bildas av plack och mineraler. Plackens råa yta erbjuder ett idealt underlag för vidare plackbildning, som i sin tur kan leda till inflammation i tandköttet, gingivit och även tandlossning. Kalkbildningen sker i frånvaro av tillräcklig tandhygien. Har den väl bildats, sitter den vanligen för hårt på tänderna för att kunna tas bort med vad som är tillgängligt i ett normalt hem. Tandsten avlägsnas hos en tandhygienist eller tandläkare, med ultraljud och specialinstrument.

Länktips:
http://213.179.0.71/templates/Article.aspx?c=2500
http://www.ftv.sll.se/templates/page.aspx?page_id=408
http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=26587
http://www.ptl.se/nyheter/nyheter2.asp?id=16&SidID=737&NyhetsID=264
http://www.spectandxi.se/omtander.asp

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4nder
Bildkälla: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c3/Toothbrush_20050716_004.jpg/800px-Toothbrush_20050716_004.jpg

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar