Krasslig - Man ska hjälpa, inte stjälpa!

Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Tarm

Tarmen är en del av människans matsmältningskanal som tar vid efter magsäcken. Det är i tarmarna som matsmältningsprocessen fullbordas. Tarmkanalen innehåller cirka tio miljoner olika bakterier per gram, som alla fyller en funktion för att matsmältningen skall fungera korrekt. Tarmkanalen består av två huvuddelar; tunntarmen och tjocktarmen.

Inflammatoriska tarmsjukdomar
Många människor lever med ständiga besvär i magen och tarmarna. När tarmarna inte fungerar utan besvär så innebär det en osäkerhet: man vet aldrig hur man mår dagen därpå. Inte bara symptomen besvärar, utan man har även ofta svårt att trivas i största allmänhet.

Kroniska tarminflammationer
Tarmarna kan i värsta fall drabbas av inflammatoriska sjukdomar som inte alls går över. De två vanligaste sådana heter Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Dessa två sjukdomar bryter ut tidigt i livet, oftast i 20 till 30-årsåldern. Den drabbar lika många män som kvinnor.

I normala fall kommer sjukdomen attackvis i så kallade skov. De flesta brukar ha lugna perioder mellan attackerna, då inga besvär finns och man kan må bra upp emot femton år - eller bara ett halvår.

De så kallade skoven är ofta tätast och svårast de första åren efter att man insjuknat. De inflammatoriska tarmsjukdomarna ger eventuellt även besvärliga symptom i andra delar av kroppen som t ex leder, hud och ögon.

Vad beror inflammationerna på?
Än i dag är det okänt vad orsaken till inflammationerna är. Man gissar att sjukdomarna orsakas av bakterier, virus eller en störning i immunförsvaret. Det är även möjligt att ett ämne i kosten i kombination med ärftliga anlag kan bidra till sjukdomarna.

En observation man dock lyckats med är att Crohns sjukdom är vanligare bland rökare. När det gäller ulcerös kolit är det tvärtom så att ex-rökare och icke-rökare löper en större risk att drabbas.

Hur behandlar man?
För att hålla inflammationen under kontroll måste man behandlas med bland annat speciella antiinflamamtoriska medel. Vid extremt svåra attacker får man kortison. Risken för nya attacker av sjukdomen minskar då man behandlar den med förebyggande medicinering.

Har man fått denna sjukdom är det äve viktigt att inte låta den bestämma över livet. Trots att tarmsjukdomen finns kvar, skall man fortsätta att leva ett vanligt aktivt liv så gott det går.

Länktips:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tarm
http://sv.wikipedia.org/wiki/Irritabel_tarm
http://www.netdoktor.passagen.se/?_PageId=18
http://www.apoteket.se/rd/d/4253
http://www.astrazeneca.se/Forskning/Magetarm.aspx?mid=102

Källa: http://www.apoteket.se/rd/d/4252
Bildkälla: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Tarmsystem_diagram.png

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar