
Man skall hjälpa, inte stjälpa!
Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.
Bli medlem / Logga in
![]() |
||
Tarm

Inflammatoriska tarmsjukdomar
Många människor lever med ständiga besvär i magen och tarmarna. När tarmarna inte fungerar utan besvär så innebär det en osäkerhet: man vet aldrig hur man mår dagen därpå. Inte bara symptomen besvärar, utan man har även ofta svårt att trivas i största allmänhet.
Kroniska tarminflammationer
Tarmarna kan i värsta fall drabbas av inflammatoriska sjukdomar som inte alls går över. De två vanligaste sådana heter Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Dessa två sjukdomar bryter ut tidigt i livet, oftast i 20 till 30-årsåldern. Den drabbar lika många män som kvinnor.
I normala fall kommer sjukdomen attackvis i så kallade skov. De flesta brukar ha lugna perioder mellan attackerna, då inga besvär finns och man kan må bra upp emot femton år - eller bara ett halvår.
De så kallade skoven är ofta tätast och svårast de första åren efter att man insjuknat. De inflammatoriska tarmsjukdomarna ger eventuellt även besvärliga symptom i andra delar av kroppen som t ex leder, hud och ögon.
Vad beror inflammationerna på?
Än i dag är det okänt vad orsaken till inflammationerna är. Man gissar att sjukdomarna orsakas av bakterier, virus eller en störning i immunförsvaret. Det är även möjligt att ett ämne i kosten i kombination med ärftliga anlag kan bidra till sjukdomarna.
En observation man dock lyckats med är att Crohns sjukdom är vanligare bland rökare. När det gäller ulcerös kolit är det tvärtom så att ex-rökare och icke-rökare löper en större risk att drabbas.
Hur behandlar man?
För att hålla inflammationen under kontroll måste man behandlas med bland annat speciella antiinflamamtoriska medel. Vid extremt svåra attacker får man kortison. Risken för nya attacker av sjukdomen minskar då man behandlar den med förebyggande medicinering.
Har man fått denna sjukdom är det äve viktigt att inte låta den bestämma över livet. Trots att tarmsjukdomen finns kvar, skall man fortsätta att leva ett vanligt aktivt liv så gott det går.
Länktips:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tarm
http://sv.wikipedia.org/wiki/Irritabel_tarm
http://www.netdoktor.passagen.se/?_PageId=18
http://www.apoteket.se/rd/d/4253
http://www.astrazeneca.se/Forskning/Magetarm.aspx?mid=102
Källa: http://www.apoteket.se/rd/d/4252
Bildkälla: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Tarmsystem_diagram.png
Faktadatabasen





Svenska sjukhus
- 1Blekinge län
- 6Dalarnas län
- 1Gotlands län
- 3Gävleborgs län
- 2Hallands län
- 1Jämtlands län
- 3Jönköpings län
- 3Kalmar län
- 2Kronobergs län
- 5Norrbottens län
- 10Skåne län
- 11Stockholms län
- 4Södermanlands län
- 2Uppsala län
- 3Värmlands län
- 3Västerbottens län
- 4Västernorrlands län
- 5Västmanlands län
- 5Västra Götalands län
- 3Örebro län
- 3Östergötlands län
Omröstning
Följ oss
Länkar