
Man skall hjälpa, inte stjälpa!
Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.
Bli medlem / Logga in
![]() |
||
Transplantation
Transplantation innebär en flytt av organ eller vävnad från en kropp till en annan. Syftet är att ersätta mottagarens icke funktionella organ med donatorns fungerande. Donatorer kan vara både levande eller avlidna personer.
Mängden av organ och vävnader som för närvarande kan bli transplanterade inkluderar:
– Lever
– Njure
– Bukspottkörtel
– Tarmar
– Lunga
– Hjärta
– Hud
– Hornhinna
– Ben
– Blodkärl
– Benmärg
Vid transplantation av benmärg samt vid blodtransfusion är den transplanterade delen av kroppen förnybar. Vid transplantationer an andra organ krävs att donatorn har ett till av samma organ eller kan donera delar av organet.
Komplikationer
Den vanligast förekommande komplikationen vid transplantation är att mottagaren drabbas av avstötningsreaktioner, dvs. mottagarens immunförsvar stöter bort det nya, okända organet.
Sådana reaktioner beror på att immunförsvaret hos mottagaren uppfattar MHC-komplexen på transplantatet som främmande, vilket i sin tur leder till en kraftig immunologisk reaktion som innefattar både T-celler och B-celler. Avstötningsreaktioner kan minimeras genom att använda donatorer med MHC-komplex så lika mottagarens som möjligt. I transplantationer mellan enäggstvillingar förekommer ingen avstötningsreaktion eftersom de har samma MHC-komplex på sina celler. I många fall tvingas transplanterade individer till livslång behandling med immunosuprimerande läkemedel som hämmar immunförsvaret, vilket i sin tur ökar känsligheten för infektioner.
Kedjetransplantation
Ibland förekommer en samtida transplantation av lungor och hjärta, en så kallad hjärt-lungtransplantation. Speciellt vanligt är det hos personer med cystisk fibros då båda lungorna tidigare var tvungna att bytas ut samtidigt och det har då varit tekniskt lättare att byta ut hjärta och lungor tillsammans. Idag har dock forskningen kommit så pass långt att detta inte längre är nödvändigt. Istället kan man, vi de tillfällen då både hjärta och lungor transplanteras, donera hjärtat till någon som behöver en hjärttransplantation. Det är detta som kallas för en kedjetransplantation.
Länktips:
http://www.donationsradet.se/templates/DR_FAQList____385.aspx
http://www.karolinska.se/sv/sys/Tema/Manadens-tema/Tema-Transplantation-och-Donation/
http://www-netdoktor.passagen.se/?_PageId=31
http://www.yes2life.net/transplant.shtml





- 1Blekinge län
- 6Dalarnas län
- 1Gotlands län
- 3Gävleborgs län
- 2Hallands län
- 1Jämtlands län
- 3Jönköpings län
- 3Kalmar län
- 2Kronobergs län
- 5Norrbottens län
- 10Skåne län
- 11Stockholms län
- 4Södermanlands län
- 2Uppsala län
- 3Värmlands län
- 3Västerbottens län
- 4Västernorrlands län
- 5Västmanlands län
- 5Västra Götalands län
- 3Örebro län
- 3Östergötlands län