Krasslig - Man ska hjälpa, inte stjälpa!

Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Underliv - kvinnor

Tjejers underliv kan se ut på olika sätt, ha olika form och storlek på blygdläpparna, venusberget och klitoris. De kan även ha helt olika färg, lukt och behåring. Fokus ligger vid slidan som är den nedersta delen av de kvinnliga inre könsorganen och utgör en hålighet med en öppning utåt mellan benen längst ned i bålen.

Anatomi
Slidan (vaginan) är en elastisk slemhinnekanal som sträcker sig från vulvan till livmodern och utgör en del av kvinnans könsorgan.

Slidan är ungefär 10-12 centimeter lång, men kan bli både längre och vidare eftersom ett barns huvud kan passera likväl som ett finger kan omslutas.

I slidan finns väggar som sluter tätt mot varandra när penetrering inte sker. Den sidan av slidan som är närmast magen är även skrovlig och randig, medan sidan som är närmast ändtarmen är mjuk och strukturlös.

När kvinnan blir upphetsad lubricerar hon och slidan blir blodfylld och därmed erigerad enligt samma princip som männens penis.

Några centimeter in i slidan sitter även G-punkten, som vid stimulering kan ge en djup orgasm. Stimulerar man området vid G-punkten med ett finger kan man efter ett tag känna en liten hård upphöjning vilket är G-punkten. Stimuleringen skall vara av ett lätt tryck och inte utgöras av snabba rörelser.

Längst upp i slidan sitter livmodertappen som känns ungefär som en nästipp.

Sjukdomar i det kvinnliga underlivet
Svampinfektion i underlivet: En vanlig förekomma som drababr kvinnor i underlivet. Sjukdomen uppstår när någon svamp börjar växa till i själva vaginan. Symptomen kan komma hastigt och brukar innefatta klåda i och utanför slidan, rodnande och svullna slemhinnor samt vitaktiga flytningar. Svampen förekommer normalt på och i människokroppen, men kan plötsliga börja orsaka dessa problem av ett flertal anledningar. Risken för svampinfektion ökar om immunförsvaret är tillfälligt nedsatt, om slidans normala bakterieflora hämmats på grund av en antibiotikabehandling, eller om slemhinnorna fått småsår och bristningar efter cykling, ridning, eller sexuell aktivitet.

Gynekolog bör kontaktas vid misstänkt svampinfektion. Som akut behandling rekommenderas ofta receptfria preparat med svampdödande medel - dock kan dessa utvärtes läkemedel (salvor och vagitorier) hos vissa kvinnor orsaka problem med slemhinnorna. Orala, receptbelagda medel kan i dessa fall vara lämpligare som behandling.

Andra orsaker till liknande symtom kan exempelvis vara bakterieinfektion i vaginan, torra slemhinnor och irritation till följd av överdrivet tvättande.

Vaginism: En sexuell funktionsstörning hos kvinnor. Den innebär att slidans muskulatur drabbas av kramp, vilket kan ske vid försök till samlag eller vid en vanlig gynekologisk undersökning. Mycket svåra fall av vaginism kan leda till att kvinnan blir oförmögen att genomföra ett samlag.

Vulvovestibulit: Ett smärttillstånd som yttrar sig i smärta i kvinnans yttre könsorgan (vulva) och slidans förgård. Det brukar även innebär en ökad generell spänningsnivå i slidans muskulatur. Smärttillståndet innebär att slemhinnorna runt slidöppningen har en uppreglerad smärtkänslighet, vilket ger sveda och smärtor vid beröring, som till exempel när man cyklar, använder tampong eller under och efter samlag.

Orsakerna till detta är ännu okänt, men det finns några tänkbara orsaker: svamp i underlivet, kondylom, urinvägsinfektion, sex utan tillräcklig lubrikation, överdrivet tvättande av underlivet, P-piller eller antibiotika mot acne samt psykisk spänning.

Behandlingen kan ske med smärtstillande salvor, kognitiv beteendeterapi och akupunktur. Man har även använt operation vid vissa fall. Det är viktigt att ta till behanlding, då sjukdomen kan bli långvarig om den har hunnit etablera sig.

Länktips:
http://mittunderliv.nu/skon-vagina/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Slida
http://www.umo.se/Kroppen/Tjejens-underliv/
http://www.expressen.se/debatt/1.1512958/vara-underliv-ar-underbara

Källa: http://susning.nu/Slida
Bildkälla: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Gray1166.png

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar